50 éves a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Anyatejgyűjtő Állomása

Szülőkként mindig és mindenből a legjobbat kell adnunk gyermekeinknek, az anyatejes táplálás is pontosan ilyen. Tudatosítanunk kell annak fontosságát, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében a feleslegessé váló anyatejet az édesanyák eljuttassák azoknak, akik nem tudják ily módon táplálni csecsemőjüket.

Magyarországon évi hárommillió doboznyi tápszert váltanak ki receptre – ez a szám nemcsak azért döbbenetes, mert a családoknak hatalmas kiadást jelent, hanem azért is, mert ennyi tápszer előállításához körülbelül annyi vízre van szükség, mint a Velencei-tó víztömegének kétharmada.

Az anyatejes táplálás és a szoptatás mindamellett, hogy sokkal költséghatékonyabb és környezetbarát megoldás, sokkalta egészségesebb is a tápszeres táplálásnál. Az anyatej kincs. Sokan úgy tartják, hogy a legeredményesebb és legegészségesebb védőoltás. Gyermekeink számára védelmet nyújt a fertőző betegségekkel, légúti megbetegedésekkel szemben, de ugyanígy megelőzheti a középfülgyulladást vagy a fogszuvasodást is.

Dr. Heim Pál az Orvosi Hetilapban (1916) megjelent cikkében szorgalmazta, hogy a védőnők vegyék kezükbe a dajkaközvetítést, továbbá segítsenek az anyáknak a helyes szoptatási technika elsajátításában és fordítsanak megkülönböztetett figyelmet a dajka és a csecsemő egészségére. Később, a technika fejlődésével lehetségessé vált a fejés útján történő anyatejadás, Anyatejgyűjtő Állomások alakultak, ahová naponta többször bejárhattak az anyatejadók fejni. 1951-től kezdték anyagilag is honorálni az édesanyákat. A lefejt anyatejet 1966-1970 között forralással tartósították. Az anyák visszajelzései alapján arra a következetésre jutottak, hogy nem szívesen járnak el otthonról, hogy naponta bejussanak a kerületi gyűjtőállomásra, ahol fejhetnek, ezért az Állomás munkatársa házhoz ment. Hűtőgép kölcsönzési lehetőség állt rendelkezésre a tejadás idejére azon anyáknak, akiknek nem volt megfelelő hűtőszekrénye.

1998-ban megjelenik az első Anyatej Magazin, melyet a kórházban kapnak meg a frissen szült anyák, e mellett további plakátok és szórólapok jelennek meg az anyatejadás népszerűsítésére. 2004. január elsejétől emléklapot kapnak az anyatejadást befejezők, mely a mai napig nagyon népszerű.

Azok az édesanyák, akik gyűjtőállomáson adják le az anyatejet, 2700 forintot kapnak annak literjéért, mely adómentes, a rászorulók pedig ingyen juthatnak hozzá az anyatejhez.

A budapesti Anyatejgyűjtő Állomás 50 éves fennállása alatt segített anyatejhez jutni a fővárosi kórházakban ápolt koraszülötteknek, kis súlyú újszülötteknek és évente több száz otthon gondozott csecsemőnek.

A részvételhez a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet segítséget nyújt a vizsgálatok gyors lebonyolításában: vérvétel HIV ellenanyagszűréshez helyben, mely akár a várandósság alatt elkészíthető, beutaló nélküli székletvizsgálat, Wassermann vizsgálat, tüdőszűrő vizsgálat.

Köszönet minden anyatejadó anyának, aki az elmúlt 50 évben segített a rászoruló babáknak! A gyermekek támogatásával jövőjüket támogatjuk!

Hasznos tudnivalók:

http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/

Anyatejgyűjtő Állomás:

1131 Budapest Madarász Viktor u. 22-24. (A Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegének területén.), Tel: 06-1349-85-74, E-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu