35 éve hunyt el Dobszay László professzor

Intézményünk egykori igazgatóhelyettesére és a Poliklinika vezetőjére emlékezünk.

1904. szeptember 2,-án Cserdiben született. Pécsett érettségizett, és ugyanitt kapta meg orvosi diplomáját. Első munkahelyén, a pécsi Gyermekklinikán Heim Pál beosztottjaként dolgozott. Később Szegedre került, majd 1937-től a gyulai Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely igazgatója lett. A háború után, 1946-ban kinevezték a budapesti Állami Gyermekmenhely igazgatójává. Az Ő nevéhez fűződik a háborús károk felszámolása, és a Menhely kórházi részlegén a csecsemőosztály mellett a fül-orr-gégészeti és neurológiai osztály létrehozása.

Koholt vádak alapján 1952-ben bebörtönzik, 4 évnyi börtönre ítélik, majd kényszermunkára küldik. Oroszlányban, a 18-as aknában dolgoztatják, majd a veszprémi egyetem építkezésén kényszermunkás.

Szabadulása (1954) után előbb Soroksáron gyermekorvos, majd 1956-ben visszakerül korábbi munkahelyére. A Poliklinika vezetése mellett újjászervezte a Kisded osztályt, melynek főorvosa 1967-ig, nyugdíjazásáig.

Kollégái szakmai tudása mellett embersége, egyenessége, örök derűje miatt néztek fel rá.

Nevéhez számos tudományos közlemény (elsősorban gyermeknőgyógyászat területén) és könyv (A beteg gyermek, Csecsemőtáplálás ) fűződik.

Több külföldi tanulmányúton járt, a Gyermeknőgyógyász Társaság az európai gyermeknőgyógyászat megteremtőjeként tekint rá.

Munkáját több kitüntetéssel ismerték el: Kubinyi Pál díj, (1934/1935); Heim Pál pályadíj (1936); Kiváló orvos (1962)

  1. április 6.-án, 79 évesen hunyt el. Hamvait szeretett felesége mellé a Rákoskeresztúri Temetőben helyezték el.