110 éve adták át kórházunk elődjét

110 éve – 1908. június 4.-én – adták át kórházunk elődjét, a Budapesti Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely épületeit

Széll Kálmán miniszterelnöksége idején születik meg az ún. Gyermekvédelmi Törvény, melynek egyik intézkedése, hogy minden nagyobb városban Gyermekmenhelyet kell felállítani.

A budapesti Menhely építése 1905 novemberében kezdődik meg, Ybl Lajos tervei alapján. Az új épületegyüttes 6 pavilonból állt.

Az Üllői útra néző kétemeletes igazgatósági épület, az udvar bal oldalán álló ún. „megszállóház”.(Itt azok a gyerekek és csecsemők kaptak elhelyezést, akik ideiglenesen maradtak itt – és 1-2 napon belül nevelőszülőkhöz kerültek.). Az udvar jobb oldalán a Sebészet épülete, míg a Főépülettel szemben a Belgyógyászat épülete kapott helyet. A Delej utcai határvonalon kapott helyet a Fertőző pavilon, valamint a Ravatalozó épület.

Ugyan a beköltözés hamarabb megtörténik (1907), az ünnepélyes átadásra még egy évet várni kell: 1908. június 4.-én Széll Kálmán, valamint a Belügyminiszter, gróf Andrássy Gyula és a gyermekvédelmi ügyekkel megbízott Kormánybiztos Ruffy Pál jelenlétében adják át hivatalosan rendeltetésének az intézményt.

 

gróf Andrássy Gyula és Ruffy Pál az átadó ünnepségen

gróf Andrássy Gyula és Ruffy Pál az átadó ünnepségen

Az Üllői útra néző főépület

Az Üllői útra néző főépület