Dr. Éles László emlékére

Dr. Éles László, a Heim Pál Kórház nyugalmazott Ortopéd Főorvosának emlékére.

Budapesten 1973-ban megszerzett Általános Orvosi Diplomájával az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben kezdte gyógyító tevékenységét. Az itt gyűjtött tudással és 1978-as Ortopéd Szakvizsgával felvértezve került a Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd Osztályára.

1979-től a 2013. januári nyugdíjazásáig Kórházunk gyógyító közösségének értékes tagja volt.

A nagy forgalmú szakambulancián és az Ortopéd Osztályos tevékenységben is megmutatkozott szorgalma, szakmai tehetsége. Manualitását, számos műtéttechnika magabiztos végzése bizonyította.

A folyamatos tanulás, új iránti fogékonyságát jó példája, a csípő ízületi szonográfia magas szintű végzése. 1990-ben, elsők között végezte el a felkészítő tanfolyamot és alkalmazta a kórházban megforduló összes csecsemőre kiterjedő csípő UH vizsgálatának napi  gyakorlatát.

Az Ortopéd Osztály vezetői mindig számíthattak szakmai tudására, megalapozott véleményére. Munkatársaival, kollégáival, a társszakmák képviselőivel kiváló kapcsolatot tartott, becsülték Őt.

A Heim Pál Gyermekkórház Kiváló Dolgozója kitüntetést méltán érdemelte ki. 2011-től az Ortopéd Osztály Főorvosa lett. Hosszú időn keresztül Osztályvezető helyettesként dolgozott.

Az Ortopéd Osztály ÉPKÉZ LÁB alapítványának indulásától Kuratóriumi Tagja volt, segített közösségi és tudományos programjaink kigondolásában, lebonyolításában. Sokszor szereztünk örömet a gerincbeteg, fűzőt viselő gyermekeknek, a számukra rendezett „Scoli-Buli”-kon.

Hosszú éveken keresztül vett részt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat karitatív tevékenységében. Az Erdélyben évente két alkalommal megtartott szűrővizsgálatokon talált és az ottani körülmények között ellátásra nem alkalmas, súlyos eseteket felkarolta, műtétjeit, gondozását megszervezte és elvégezte, a Heim Pál Gyermekkórházban.

Nyugdíjban vonulása után is folytatta a betegek gondozását. Számos helyszínen lehetett vele találkozni.

Élete, a gyógyító hivatás vállalásáról, és alázatos végzéséről mutat példát!

 

Barátaid, kollégáid nevében búcsúzom Tőled!

Dr.  Marschalkó Péter